Optikáinkban a szemvizsgálatot a vendég panaszától függően diplomás optometrista vagy tapasztalt szemész szakorvos végzi. Amennyiben látással kapcsolatos a probléma, úgy általában tapasztalt optometristánk vizsgál, viszont ha betegségre utaló jel van, akkor mindenképp szemorvoshoz irányítjuk vendégeinket.

  • látásvizsgálat és ennek megfelelően a személyre szabott szemüveg készítése,
  • gyermek szemészeti magánrendelés DR.KIS-GÁL ÍRISZ doktornővel, 5 éves kortól 18 éves korig, időpont egyeztetés: 06306020330 számon
  • felnőtt látásvizsgálat 14 éves kortól TAKÁCS RITA vagy SZITÓ TAMÁS diplomás optometrista-kontaktológussal a hét minden napján,
  • plus optix,
  • szemfenék diagnosztika pupilla tágítás nélkül,
  • 3D látásvizsgálat (legismertebb nevén: PolaTest™-A Zeiss bejegyzett márkaneve),
  • kontaktlencse próba lehetősége,
  • a precízen és pontosan elkészített, saját műhelyünkben helyben becsiszolt dioptriás szemüveglencse,
  • keret adaptálása, a későbbiekben pedig a szervizelése, igazítása.
  • meglévő keretbe történő lencse becsiszolása
Cat in glasses 2
Fitting Glasses 2

Panasz nélkül is érdemes mindenkinek legalább kétévente ellátogatni egy szemész szakorvoshoz, viszont a kor előrehaladtával (40 éves kor felett) már évente ajánlott a teljes körű szűrővizsgálat.

Ne feledjük, hogy a legtöbb szembetegség már akkor kiszűrhető, mikor még nem produkál tüneteket és korai stádiumban a kezelés is jóval hatékonyabb!

Optikáinkban a szemvizsgálatot a vendég panaszától függően diplomás optometrista vagy tapasztalt szemész szakorvos végzi. Amennyiben látással kapcsolatos a probléma, úgy általában tapasztalt optometristáink vizsgál, viszont ha betegségre utaló jel van, akkor mindenképp szemorvoshoz irányítjuk vendégeinket.

AZ ÁLTALÁNOS SZEMVIZSGÁLAT MENETE

Minden egyes látásvizsgálat két részből áll: egy objektív, computeres mérésből és egy szubjektív vizsgálati részből. Természetesen a vizsgálathoz tartozik az egyéni igények és szokások megbeszélése, felmérése (pl. kényelmes olvasási távolság, monitorhasználat, autóvezetési szokások stb.), csak így készíthetünk teljesen testre szabott szemüveget. Amennyiben szükséges, további vizsgálatokkal is kiegészítjük a szemvizsgálatot.

1. KÓRELŐZMÉNYEK FELVÉTELE
Minden vizsgálatot részletes anamnézis felvétellel kezdünk. Ezt követi a páciens adatainak, valamint ha már rendelkezett korábban szemüveggel, akkor a szemüveg adatainak a rögzítése.
2. OBJEKTÍV (COMPUTERES) SZEMVIZSGÁLAT

Az objektív szemvizsgálat során objektíven, azaz teljesen tényszerűen vizsgáljuk meg, hogy a páciensnek milyen dioptriára van szüksége a fénytörési hibák alapján. A számítógépes vizsgálat alatt teljesen figyelmen kívül hagyjuk, hogy korábban a páciens milyen dioptriát használt, illetve, hogy az előző szemvizsgálatok során milyen korrekciót kapott.

Az objektív szemvizsgálat refrakto- vagy kerato-refraktometerrel történik. Ez egy olyan műszer, ami a szemfenékre vetített jel erősségét figyeli, és így állapítja meg a fenálló fénytörési hiba mértéket. Hatalmas előnye, hogy nagyon gyors és pontos, és mivel a vizsgálat során a tárgy optikai úton távolodik a szemtől, kikapcsolja a szem alkalmazkodását.

Az objektív szemvizsgálat önmagában nem elég a megfelelő szemüveg, vagy kontaktlencse felírásához,de nagyon fontos tájékoztatást ad a szemvizsgálatot végző részére a szem  optikai tulajdonságairól.

3. SZUBJEKTÍV SZEMVIZSGÁLAT

Ahogy a neve is utal rá, ez egy “saját megfigyelésű” vizsgálat. Ekkor már figyelembe vesszük az objektív vizsgálat eredményét, de a páciens szubjektív eszközök segítségével el is döntheti, hogy mi a számára legkomfortosabb korrekció. Ilyen szubjektív eszköz a próbakeret, a szemüvegszekrény, a különböző optotypek- kivilágított táblák, projektorok, binokuláris ábrák, a phoropter stb..

A szubjektív szemvizsgálat első lépéseként megnézzük, hogy a páciens mennyit lát korrekció nélkül a saját szemével. Azaz először a jobb, majd a bal szemével végig olvastatunk egy táblát.

Következő lépésként, a szeme elé helyezett dioptriák segítségével ki is próbálhatja – először szintén monokulárisan (egy szemmel), hogy az objektív műszerrel mért adatok alapján melyik az az optimális dioptria, ami számára a legmegfelelőbb. Ez után vörös-zöld teszttel, keresztcylinderrel finomítva, majd végül mindkét szemével (binokulárisan) is megnézzük a látásélességét. Végül ellenőrizzük a konvergenciát és olvasótáblával meghatározzuk a közeli, olvasódioptriát.

A vizsgálati eredmény rögzítésekor, a páciens maga is láthatja (ezért szubjektív), hogy melyik dioptriával a legkomfortosabb a látás, emiatt kapta ez a típusú szemvizsgálat a szubejktív elnevezést.

4. SZEMVIZSGÁLAT SZEMTÜKÖRREL
A látásélesség vizsgálatát és a korrekciók meghatározását követően, mindenkit megvizsgálunk szemtükörrel is. Ez egy kézi eszköz, ami a szem belsejének átvizsgálására szolgál. A szemtükör használata lehetővé teszi a belső szemproblémák, mint a szemlencse, az üvegtest, az ideghártya, a látóideg vagy az érhártya különféle betegségeinek felismerését. Ellenőrizzük, hogy tiszták-e a törőközegek, nem látható-e szürkehályog
5. RÉSLÁMPÁS VIZSGÁLAT
A réslámpa az egyik legfontosabb vizsgáló alapeszköz. Használatakor optikailag hibátlan résfény vetül a szemre, így átvizsgálható annak csaknem minden rétege. A biomikroszkóp vagy réslámpa 6-60-szoros nagyítást teszt lehetővé, segítségével vizsgálható a szemfenéki erek és a szemfenék állapota. Ez a csupán pár perces vizsgálat nélkülözhetetlen a szemfelszín betegségeinek feltárásához.
6. SZEMFENÉK VIZSGÁLAT
A szemfenék a szemgolyó hátsó részét jelenti. Az itt található ideghártya-terület a leglényegesebb a látás szempontjából. Szemfenék vizsgálat során leggyakrabban a látóideg fő károsodását (pl. zöld hályog, látóideg gyulladás), az erek állapotát (pl. magasvérnyomás-betegség), az ideghártya saját betegségeit (pl. szemfenéki vénás elzáródás), az ép ideghártyában jelen nem lévő anyagok megjelenését és lerakódását (pl. cukorbetegség, okozta lerakódások), a sárgafolt elfajulását vagy az ideghártya szélső részein a retina szakadásának, leválásának eshetőségét vizsgáljuk. A szemfenék teljes vizsgálatához pupillatágítás is szükséges, így a szemfenéki képletek jobban láthatóak.
7. ÜVEGTEST VIZSGÁLATA
Az üvegtest a szemgolyó belsejének nagy részét kitöltő kocsonyás anyag. Mivel a látáshoz nélkülözhetetlen fénysugarak rajta keresztül jutnak el a retinához, ezért a vizsgálata nagyon fontos. Ez a vizsgálat is réslámpával és nagyon erős, 90 dioptriás, speciális lencsékkel történik.

Szeretettel várjuk Önöket, hogy együtt találjuk meg az Ön számára ideális megoldást, mellyel megoldódnak látás problémái és élvezheti az éles látás előnyeit minden nap.