Optikáinkban a szemvizsgálatot a vendég panaszától függően diplomás optometrista vagy tapasztalt szemész szakorvos végzi. Amennyiben látással kapcsolatos a probléma, úgy általában tapasztalt optometristánk vizsgál, viszont ha betegségre utaló jel van, akkor mindenképp szemorvoshoz irányítjuk vendégeinket.

  • látásvizsgálat és ennek megfelelően a személyre szabott szemüveg készítése,
  • gyermek szemészeti magánrendelés DR.KIS-GÁL ÍRISZ doktornővel, 5 éves kortól,
  • felnőtt látásvizsgálat 14 éves kortól TAKÁCS RITA vagy SZITÓ TAMÁS diplomás optometrista-kontaktológussal a hét minden napján,
  • plus optix,
  • szemfenék diagnosztika pupilla tágítás nélkül,
  • 3D látásvizsgálat,
  • kontaktlencse próba lehetősége,
  • a precízen és pontosan elkészített, saját műhelyünkben helyben becsiszolt dioptriás szemüveglencse,
  • keret adaptálása, a későbbiekben pedig a szervizelése, igazítása.
  • meglévő keretbe történő lencse becsiszolása

Panasz nélkül is érdemes mindenkinek legalább kétévente ellátogatni egy szemész szakorvoshoz, viszont a kor előrehaladtával (40 éves kor felett) már évente ajánlott a teljes körű szűrővizsgálat.

Ne feledjük, hogy a legtöbb szembetegség már akkor kiszűrhető, mikor még nem produkál tüneteket és korai stádiumban a kezelés is jóval hatékonyabb!

Optikáinkban a szemvizsgálatot a vendég panaszától függően diplomás optometrista vagy tapasztalt szemész szakorvos végzi. Amennyiben látással kapcsolatos a probléma, úgy általában tapasztalt optometristáink vizsgál, viszont ha betegségre utaló jel van, akkor mindenképp szemorvoshoz irányítjuk vendégeinket.

AZ ÁLTALÁNOS SZEMVIZSGÁLAT MENETE

Minden egyes látásvizsgálat két részből áll: egy objektív, computeres mérésből és egy szubjektív vizsgálati részből. Természetesen a vizsgálathoz tartozik az egyéni igények és szokások megbeszélése, felmérése (pl. kényelmes olvasási távolság, monitorhasználat, autóvezetési szokások stb.), csak így készíthetünk teljesen testre szabott szemüveget. Amennyiben szükséges, további vizsgálatokkal is kiegészítjük a szemvizsgálatot.

1. KÓRELŐZMÉNYEK FELVÉTELE
Minden vizsgálatot részletes anamnézis felvétellel kezdünk. Ezt követi a páciens adatainak, valamint ha már rendelkezett korábban szemüveggel, akkor a szemüveg adatainak a rögzítése.
2. OBJEKTÍV (COMPUTERES) SZEMVIZSGÁLAT

Az objektív szemvizsgálat során objektíven, azaz teljesen tényszerűen vizsgáljuk meg, hogy a páciensnek milyen dioptriára van szüksége a fénytörési hibák alapján. A számítógépes vizsgálat alatt teljesen figyelmen kívül hagyjuk, hogy korábban a páciens milyen dioptriát használt, illetve, hogy az előző szemvizsgálatok során milyen korrekciót kapott.

Az objektív szemvizsgálat refrakto- vagy kerato-refraktometerrel történik. Ez egy olyan műszer, ami a szemfenékre vetített jel erősségét figyeli, és így állapítja meg a fenálló fénytörési hiba mértéket. Hatalmas előnye, hogy nagyon gyors és pontos, és mivel a vizsgálat során a tárgy optikai úton távolodik a szemtől, kikapcsolja a szem alkalmazkodását.

Az objektív szemvizsgálat önmagában nem elég a megfelelő szemüveg, vagy kontaktlencse felírásához,de nagyon fontos tájékoztatást ad a szemvizsgálatot végző részére a szem  optikai tulajdonságairól.

3. SZUBJEKTÍV SZEMVIZSGÁLAT

Ahogy a neve is utal rá, ez egy “saját megfigyelésű” vizsgálat. Ekkor már figyelembe vesszük az objektív vizsgálat eredményét, de a páciens szubjektív eszközök segítségével el is döntheti, hogy mi a számára legkomfortosabb korrekció. Ilyen szubjektív eszköz a próbakeret, a szemüvegszekrény, a különböző optotypek- kivilágított táblák, projektorok, binokuláris ábrák, a phoropter stb..

A szubjektív szemvizsgálat első lépéseként megnézzük, hogy a páciens mennyit lát korrekció nélkül a saját szemével. Azaz először a jobb, majd a bal szemével végig olvastatunk egy táblát.

Következő lépésként, a szeme elé helyezett dioptriák segítségével ki is próbálhatja – először szintén monokulárisan (egy szemmel), hogy az objektív műszerrel mért adatok alapján melyik az az optimális dioptria, ami számára a legmegfelelőbb. Ez után vörös-zöld teszttel, keresztcylinderrel finomítva, majd végül mindkét szemével (binokulárisan) is megnézzük a látásélességét. Végül ellenőrizzük a konvergenciát és olvasótáblával meghatározzuk a közeli, olvasódioptriát.

A vizsgálati eredmény rögzítésekor, a páciens maga is láthatja (ezért szubjektív), hogy melyik dioptriával a legkomfortosabb a látás, emiatt kapta ez a típusú szemvizsgálat a szubejktív elnevezést.

4. SZEMVIZSGÁLAT SZEMTÜKÖRREL
A látásélesség vizsgálatát és a korrekciók meghatározását követően, mindenkit megvizsgálunk szemtükörrel is. Ez egy kézi eszköz, ami a szem belsejének átvizsgálására szolgál. A szemtükör használata lehetővé teszi a belső szemproblémák, mint a szemlencse, az üvegtest, az ideghártya, a látóideg vagy az érhártya különféle betegségeinek felismerését. Ellenőrizzük, hogy tiszták-e a törőközegek, nem látható-e szürkehályog
5. RÉSLÁMPÁS VIZSGÁLAT
A réslámpa az egyik legfontosabb vizsgáló alapeszköz. Használatakor optikailag hibátlan résfény vetül a szemre, így átvizsgálható annak csaknem minden rétege. A biomikroszkóp vagy réslámpa 6-60-szoros nagyítást teszt lehetővé, segítségével vizsgálható a szemfenéki erek és a szemfenék állapota. Ez a csupán pár perces vizsgálat nélkülözhetetlen a szemfelszín betegségeinek feltárásához.
6. SZEMFENÉK VIZSGÁLAT
A szemfenék a szemgolyó hátsó részét jelenti. Az itt található ideghártya-terület a leglényegesebb a látás szempontjából. Szemfenék vizsgálat során leggyakrabban a látóideg fő károsodását (pl. zöld hályog, látóideg gyulladás), az erek állapotát (pl. magasvérnyomás-betegség), az ideghártya saját betegségeit (pl. szemfenéki vénás elzáródás), az ép ideghártyában jelen nem lévő anyagok megjelenését és lerakódását (pl. cukorbetegség, okozta lerakódások), a sárgafolt elfajulását vagy az ideghártya szélső részein a retina szakadásának, leválásának eshetőségét vizsgáljuk. A szemfenék teljes vizsgálatához pupillatágítás is szükséges, így a szemfenéki képletek jobban láthatóak.
7. ÜVEGTEST VIZSGÁLATA
Az üvegtest a szemgolyó belsejének nagy részét kitöltő kocsonyás anyag. Mivel a látáshoz nélkülözhetetlen fénysugarak rajta keresztül jutnak el a retinához, ezért a vizsgálata nagyon fontos. Ez a vizsgálat is réslámpával és nagyon erős, 90 dioptriás, speciális lencsékkel történik.
8. SZEMNYOMÁSMÉRÉS

A szemnyomás mérését egy úgy nevezett non contact tonométerrel végezzük. Maga viszgálat gyors és teljesen fájdalommentes, viszont nagyon fontos információkkal szolgál a szem különböző megbetegedéseire vonatkozóan.

A vizsgált során a páciens egy homloktámaszhoz helyezi a homlokát, majd egy fénypontra fókuszál. Az úgynevezett non contact (azaz érintésmentes) tonométerrel történő mérésnél a szem maga nem értinti a műszert. Az eszköz egy levegő oszlopot fúj a szaruhártyára, így lelapítja azt a méréshez.

Ezzel a berendezéssel optometrista is ellenőrizheti a szemnyomást egy normál szemvizsgálat keretében, amit mi minden esetben meg is teszünk. Rendellenesség esetén pedig szemész szakorvoshoz irányítjuk a pácienst és így a betegség időben kezelhetővé válik.

A szemnyomás rendszeres ellenőrzése rendkívül fontos! Ha valaki elmúlt 40 éves, ha magas a vérnyomása, ha nagyfokú rövidlátó, ha régóta fennáll már a magas szemnyomás, ha a családban volt már valakinek glaukómája, akkor fokozottan figyeljünk oda szemünk egészségére, ne feledkezzünk meg a folyamatos szemvizsgálatról!

Szeretettel várjuk Önöket, hogy együtt találjuk meg az Ön számára ideális megoldást, mellyel megoldódnak látás problémái és élvezheti az éles látás előnyeit minden nap.