Új, hiánypótló szolgáltatással, a gyermekszemészeti vizsgálattal bővítettük 2012 óta kínálatunkat. Az előzetes bejelentkezéssel elkerülhető a hosszas várakozási idő és sorban állás. Gyermek szemészeti magánrendelésünket Dr.Kis-Gál Írisz doktornővel tartjuk 5 éves kortól 14 éves korig. 14 éves kortól Takács Rita, vagy Szitó Tamás várja Önöket.

 

Cute Girl Using Vision Test Machine

GYEREKSZEMÉSZET

A gyermekek korai látásellenőrzése az egyik legfontosabb szemészeti feladat. Az időben felismert látásproblémák gyermekkorban még nagyon jól korrigálhatók, megelőzhető akár a későbbi látáscsökkenés és ezzel együtt a szemüvegviselés is. Ellenben, ha nem fordítunk kellő figyelmet a gyermekek látásvizsgálatára akár olyan akár olyan problémák is hátramaradhatnak, amelyeket felnőttkorban már nem lehet kezelni (pl. tompalátás).

Mivel a legkisebbek még nem tudják jelezni a problémát, ezért óriási felelősség hárul a szülőkre, hogy időben észrevegyék, ha valami nincs rendben a kicsi látásával. Ráadásul ők sokszor nincsenek is tudatában, hogy a kicsi szeme esetleg nem működik megfelelően, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik.

MIÉRT FONTOS A SZŰRŐVIZSGÁLAT?

Az éles látás nagyban befolyásolja a gyermekek iskolai teljesítményét, zavartalan szellemi fejlődését, személyiségfejlődését, mozgáskoordinációját. Különböző fokú fénytörési hibák állhatnak a fejfájás, olvasási és tanulási nehézségek, koncentráló képesség hiányának hátterében.

Megfelelő szemüveggel és korai felismeréssel a látásproblémák az esetek többségében korrigálhatók vagy hosszabb távon akár javíthatóak is. Különösen fontos ez napjainkban, amikor a digitális eszközök egyre inkább a gyerekek hétköznapjainak is szerves részévé válnak, a folyamatos közeli, fix távolságra történő fókuszálás pedig nagyon megerőltető a szemüknek. 

Glasses5 2
Dog using laptop computer 2

A gyerekek általában önmaguktól nem jelzik, ha látási problémáik vannak, mivel azt gondolják, hogy ez a normális. A szülők számára pedig nem minden fénytörési hiba megléte nyilvánvaló, mert a gyerekek szemlencséje nagyon sok dioptriát képes lealkalmazkodni. Ez egy velünk született tulajdonság, mely az évek múlásával csökken.

Előfordulhat az is, hogy csak az egyik szemmel van látásprobléma és a másik szem kompenzál. Ha egy kicsi gyerek az egyik szem takarása ellen következetesen tiltakozik, akkor valószínű, hogy a szabadon hagyott szemével nem lát jól. Mivel a fiatal agy még nagyon képlékeny, elnyomja a rosszabbik szem által nyújtott gyengébb látást, és ettől kezdve a gyerek csak a jobbik szemét kezdi el használni, a gyengébb szemével pedig nem tanul meg látni, kialakul a tompalátás. Ez észrevétlen maradhat mindaddig, amíg a gyerek szavakkal nem lesz képes megfogalmazni, hogy az egyik szemével rosszabbul lát. Egy bizonyos (kb. 6 éves) koron túl ezen nem lehet javítani. Gyakran csak az első kötelező szemészeti szűréskor derül ki, hogy a gyermek látása nem tökéletes, de a szülők számára lehetnek árulkodó jelek, amelyek hátterében szemészeti problémák állhatnak.

Glasses5 2
Dog using laptop computer 2

CSECSEMŐK ÉS KISGYERMEKEK FÁJDALOMMENTES SZŰRŐVIZSGÁLATA PLUSOPTIX KÉSZÜLÉKKEL (nálunk csak 5 éves kor felett!)

Ezzel a speciális videószkóp elvén működő műszerrel már az egészen pici babáknál is meg tudjuk állapítani a fénytörési problémákat, kimutatni az esetleges dioptria hibákat. Egy barátságos készülékkel kb egy méter távolságból (tehát nem is érünk hozzá a gyermekhez a vizsgálat során) 20 másodperc alatt videófelvételt készítünk. E közben a gyermek a szülő ölében ül. A mérőberendezésen egy mosolygós ábra látható, mely a mérés közben hangot ad ki. A két szemet egyszerre méri, pupillatágítás nélkül. A készülék alkalmas a fénytörési hibák (rövidlátás , távollátás , asztigmia) kimutatására ill. a kancsalság és a következményes tompalátás korai felismerésére.

A vizsgálatot gyermekszemészeti ismeretekkel rendelkező szakorvosaink végzik. Amennyiben a vizsgáló orvos úgy ítéli meg, hogy eltérés van a két szemnél , akkor további vizsgálatok szükségesek.

GYEREKEKNÉL GYAKRAN ELŐFORDULÓ SZEMPROBLÉMÁK

Megdöbbentő, hogy minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találunk valamilyen problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős dioptria különbséggel, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas dioptria értékkel, mely szemüveg korrekcióra szorulna.

A kancsalságot már 1 éves kor alatt kilehet szűrni, egy speciális géppel (Plusoptix). Ilyenkor még nem késő, a gyermek szeme ekkor még korrigálható. (Nálunk csak 5 éves kor felett végzünk szemvizsgálatot.)

A kiskamaszkor szemészeti problémája a rövidlátás jelentkezése. Az esetek nagyobb részében úgynevezett jóindulatú rövidlátásról van szó, ami a általában a 3-4 dioptriát nem haladja meg és nem jár szemfenéki elváltozással. Ilyenkor is nagyon fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés, törekedni kell rá, hogy mindig a maximális látásélességet biztosítsuk.

Glasses5 2
Dog using laptop computer 2

A rohamosan fokozódó, sokszor már fiatalabb életkorban kezdődő, úgynevezett rosszindulatú rövidlátás szerencsére ritkább, de nehezen befolyásolható állapot. Ekkor  szemgolyó hossznövekedését a retina nem képes követni, ezért szemfenéki elváltozások, a teljes dioptriaszámú szemüveg viselése ellenére is romló látásélesség jellemzi. Kontaktlencse viselésétől és úgynevezett “megtámasztó” műtéttől várható javulás.

Rövidlátással vagy a nélkül nem ritka a két szem közeli munkához szükséges összetérítésének gyengesége. Ez a hiba is iskoláskorban okoz panaszt, hiszen ekkor kell sokat és figyelmesen 25-30 cm távolságra koncentrálva dolgozni a gyermeknek.

A szem összetérítését végző izmok gyengesége, kifáradása szemfájdalmat, könnyezést, fejfájást egyaránt okozhat. Speciális szemtorna, a munka és a pihenés megfelelő aránya hozhat eredményt.

Félévente, évente akkor is érdemes szűrésre járni, ha nincs konkrét panasz. Itt is legyen első a prevenció!

A VIZSGÁLAT díja 17000 forint, amit készpénzzel tudnak kiegyenlíteni.

Nagyon fontos, hogy a tanuláshoz, íráshoz, olvasáshoz megteremtsük a gyermek számára az optimális körülményeket. Válasszunk az asztal magasságának megfelelő széket! Ne kelljen a gyereknek az asztalon hasalva, 10 cm-ről írnia, ezzel a szemét túlfárasztania.

A megvilágítás legyen egyenletes, nem vakító, a szemet ne érje közvetlenül. Mindezekkel elősegíthetjük a meglévő panaszok csökkenését, illetve megakadályozhatjuk kialakulásukat.

Glasses5 2
Dog using laptop computer 2

A tünetek szerteágazóak lehetnek, kisgyermek (kb. 6 éves korig) esetén:

 • a szemek gyakori dörzsölése
 • túlzott érzékenység a fényre,
 • koordinációs zavarok,
 • csökkent koncentráló képesség,
 • alacsony képesség egyes tárgyak megfigyelésére vagy követésére,
 • kerüli a közelre nézést igénylő foglalatosságokat, inkább rohangál, ellenkező esetben nem akar a szabadban játszani, inkább az olyan tevékenységek érdeklik, amihez közelre lát jól és nem kell távolra néznie,
 • a szemek rendellenes mozgása vagy összehangolása (6 hónapos kor után),
 • nem párhuzamos tekintési irány,
 • a szemek krónikus vörössége,
 • krónikus könnyezés.

Az iskolás gyerekek esetén mások a tünetek:

Nagyon fontos, hogy a tanuláshoz, íráshoz, olvasáshoz megteremtsük a gyermek számára az optimális körülményeket. Válasszunk az asztal magasságának megfelelő széket! Ne kelljen a gyereknek az asztalon hasalva, 10 cm-ről írnia, ezzel a szemét túlfárasztania.

A megvilágítás legyen egyenletes, nem vakító, a szemet ne érje közvetlenül. Mindezekkel elősegíthetjük a meglévő panaszok csökkenését, illetve megakadályozhatjuk kialakulásukat.

Glasses5 2
Dog using laptop computer 2

A tünetek szerteágazóak lehetnek, kisgyermek (kb. 6 éves korig) esetén:

 • kedvetlenné válik,
 • olvasási és tanulási nehézségek,
 • magatartási és viselkedési zavarok,
 • rendszeresen az általános képességei alatt teljesít.

MIKOR JELENTKEZZÜNK BE GYERMEKSZEMÉSZETRE?

AZ ELSŐ SZŰRÉSEK

Az érvényes gyermekszemészeti szűrési protokoll szerint az újszülötteket közvetlenül a szülés után, még a szülészeten szűrik, ezután 3-12 hónapos kor között a védőnő végez több alkalommal is szűrést.

1 éves korban ajánlott az első vizsgálat a fejlődési rendellenességek, kancsalság kiszűrése miatt, főleg ha családi anamnézisben, kancsalság, tompalátás vagy nagyfokú fénytörési hiba szerepel. Nálunk 5 éves kor felett végzünk csak szemvizsgálatot.

LÁTÁSVIZSGÁLAT ÓVODÁS KORBAN

3 éves korban szintén a kancsalság, tompalátás szűrése miatt fontos felkeresni szemész szakorvost, még abban az esetben is, ha nincs semmilyen látható semmilyen jele. Ha azt vesszük észre, ogy kancsalít, közelről nézi a mesekönyvet, televíziót és sokat panaszkodik fejfájásra, mindenképp keressünk fel vele rövid időn belül gyermekszemészt. A további kontrollok rendszerességét a szakorvos határozza meg. Hozzánk 5 éves kor felett hozhatják a gyerkőcöket.

A következő ellenőrzés 5 éves kor körül esedékes – ekkor még javítható a „lusta” szem.

SZEMVIZSGÁLAT ISKOLAKEZDÉS ELŐTT

Iskolakezdés előtt, 7-8 éves korban, mindenképp érdemes felkeresni szemész szakorvost. A látásproblémák tanulási nehézségekhez, figyelemzavarhoz vezethetnek és egy egyszerű szemüveggel könnyedén orvosolhatók.

Ha gyermeknek nehezebben megy a tanulás, problémák vannak a magatartásával és/vagy sokat panaszkodik fejfájásra, mindenképp keressünk fel vele szemorvost!

Szeretettel várjuk Önöket, hogy együtt találjuk meg az Ön számára ideális megoldást, mellyel megoldódnak látás problémái és élvezheti az éles látás előnyeit minden nap.