A szemüvegesek életét sok esetben megkönnyítheti a kontaktlencse legyen szó akár sportról, akár egy különleges alkalomról . Viszont nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő kontaktlencsét, ez azonban nem egyszerű feladat. A kiválasztást mindig alapos vizsgálatok, mérések előzik meg. Diplomás optometrista kontaktológusunk mindent megtesz azért, hogy megtalálja mindenki számára a tökéletes megoldást a szemüveg nélküli élethez.

Üzletünkben már elérhető a Cooper Vision terápiás kontaktlencséje is (MiSight™), mellyel 60%-al fékezhető a rövidlátás fejlődése.

Ha minden rendben van, akkor a vásárló megkapja a kontaklencséket,  2 hét múlva visszahívjuk az optikába, – ennyi idő alatt dől el ,hogy a páciens a kontaktlencsét mennyire tudja viselni, – majd közösen eldöntjük, hogy milyen kihordási idejű kontaktlencsét választunk, majd megbeszéljük a következő kontroll vizsgálat időpontját.

A kontaktlencse viselőknél szigorúbb a kontroll vizsgálatok menetrendje, mint a “csak” szemüvegeseknél.  Az új lencsések esetében, a próbalencse két hétig tartó használata után (panasz esetén hamarabb) következik is az első kontroll vizsgálat.

Eye with smart contact lens website background
Eye and contact lens

A végleges lencse használata közben, három hónap múlva újabb kontroll vizsgálat történik. A későbbiekben pedig többnyire évente elég kontrollra jelentkezni.Minden egyes kontrollvizsgálatkor megnézzük a szaruhártya felszínét, hogy ép és csillogó-e, és csak ezt követően rendeljük meg az új doboz lencséket.

Ragaszkodunk a szigorú kontrollhoz, mert a szemen olyan, kívülről nem látható, panaszt még nem okozó elváltozások jöhetnek létre,amik a későbbiekben problémákhoz vezetnek.

Kontaktlencsésként szigorúan tartsuk be a viselésre vonatkozó szabályokat és ne hanyagoljuk el a rendszeres, éves kontrollokat!

VIZSGÁLATTÓL A KONTAKTLENCSÉIG

1. KÓRELŐZMÉNYEK
Először részletesen felvesszük a páciens kórelőzményet, kikérdezzük a látásáról és az egyéb egészségügyi problémáiról is.
2. OBJEKTÍV LÁTÁSÉLESSÉG VIZSGÁLAT
Ezt követően objektív, computeres látásélesség vizsgálatot végzünk. Ez a számítógépes vizsgálat rendkívül fontos kiegészítő része a szemvizsgálatnak
3. LENCSEPRÓBA
Az objektív vizsgálatot a szubjektív lencsepróba teszt követi. Ekkor meghatározzuk a távoli-, az olvasó- és a munkakorrekciót.
4. SZEMÜVEG KIVÁLASZTÁSA
Felírjuk a szükséges szemüveget. Nagyon fontos, hogy kontaktlencse viselése mellett is szükség van szemüvegre, vannak olyan esetek (pl. gyulladás), ami alatt fel kell függeszteni a lencse viselését, valamint érdemes a napi viselési időt is megszakítani (pl. tévézés, olvasás, alvás stb.)
5. VIZSGÁLAT RÉSLÁMPÁVAL
A réslámpás ellenőrzés során meghatározzuk a szaruhártya görbületét.
6. SCHIRMER TESZT
Majd elvégezzük a könnytermelés próbát, az ún. Schirmer tesztet.
7. ÉRTÉK MEGHATÁROZÁSA
Kiszámítjuk a kontaktlencse értékét.
8. KONTAKTLENCSE FELPRÓBÁLÁSA
Közösen felpróbáljuk a szemre a kontaktlencsét, ekkor még a kontaktológus helyezi fel a lencsét.
9. PRÓBAHORDÁS
Ezt követi a “próbahordás”, amikor a páciens kb. 30 percig viseli a kontaktlencséket, és közben elolvassa a használati útmutatót.
10. ELLENŐRZÉS
A “próbahordás” után újra megnézzük a látóélességet, ellenőrizzük a lencse tulajdonságait a szemen (pl. nem irritálja-e a szemet, kap-e elég oxigént a szem, nem túl szoros-e az illeszkedés stb.), valamint részletesen kikérdezzük a a pácienst, hogy mennyire, érzi komfortosnak, kényelmesnek a lencséket.
11. BETANÍTÁS
A következő lépés a betanítás. Felkészült, nagy gyakorlattal rendelkező optometristánk segíti a pácienst a lencsekezelés lépéseinek elsajátításában. Megtanítják, hogyan kell a lencséket helyesen berakni, kivenni, tisztítani, kezelni. Természetesen lehetőség van többször is visszajönni és gyakorolni. Nagyon fontos, hogy soha nem adunk ki addig lencsét, amíg nem vagyunk 100%-osan meggyőződve róla, hogy a vevő otthon is teljes biztonsággal fel tudja tenni, illetve el tudja távolítani a kontaktlencséket.

Szeretettel várjuk Önöket, hogy együtt találjuk meg az Ön számára ideális megoldást, mellyel megoldódnak látás problémái és élvezheti az éles látás előnyeit minden nap.