A szemfenéki eltérések az első időszakban még nem okoznak panaszt, emiatt akkor is érdemes rendszeres szűrővizsgálaton részt venni, ha nem tapasztalunk látásromlást.

 

Cute Girl Using Vision Test Machine

SZEMFENÉKVIZSGÁLAT

A szemfenéki eltérések az első időszakban még nem okoznak panaszt, emiatt akkor is érdemes rendszeres szűrővizsgálaton részt venni, ha nem tapasztalunk látásromlást.

A szemfenék vizsgálata során lényegében a szemgolyó hátsó részét vizsgáljuk. Itt helyezkedik el az az ideghártya-terület, ami a látás szempontjából a rendkívül lényeges. A szemfenék vizsgálatakor több olyan betegséget is kiszűrhetünk, amelyek korai felismerés esetén még jól kezelhetők. Ilyenek:

  • a látóidegfő károsodása utalhat zöld hályogra, a látoideg gyulladására stb.,
  • az erek állapotából következtethetünk magasvérnyomás-betegségre,
  • felismerhetők az ideghártya saját betegségei mint pl. a szemfenéki vénás elzáródás,
  • időben felfedezhetők az ép ideghártyában jelen nem lévő anyagok, lerakódások (pl. cukorbetegség miatt),
  • észlelhető a sárgafolt elfajulás vagy az ideghártya szélső részein lévő retina szakadás vagy leválásának a lehetősége

A szemfenék vizsgálatakor minden esetben pupillatágítást végzünk, így láthatóvá válnak a szemfenéki képletek.

Glasses of manager 2
Glasses5 2

CUKORBETEGSÉG ÉS A SZEMFENÉKVIZSGÁLAT

A szemfenékvizsgálatnak rendkívül nagy jelentősége van a cukorbetegek esetében is, hiszen a diabétesz retinopátia vezet ma Magyarországon a felnőttkorú lakosság körében a leggyakrabban látásvesztéshez. Ez rendszeres szemfenékvizsgálattal és szűréssel elkerülhető lenne.

Ennek a preventív tevékenységnek köszönhetően időben kiszűrhetők a cukorbetegség szövődményei, így elkerülhető az ebből fakadó látásvesztés is.

Szeretettel várjuk Önöket, hogy együtt találjuk meg az Ön számára ideális megoldást, mellyel megoldódnak látás problémái és élvezheti az éles látás előnyeit minden nap.